Tekstversie

U bevindt zich hier:

Geloofsopbouw

Streuper&Streuper

Prikkels

Discussie

Zoeken naar:

Algemeen:

Startpagina

Paasfeest en een bod gladiolen

Als de dag van gisteren herinner ik mij een kamergenoot uit militaire dienst, een levendige Amsterdammer. Met grootse gebaren en in een stortvloed van woorden -waar Jack van Gelder jaloers op zou zijn- probeerde hij mij goedmoedig van mijn geloof af te helpen. Inmiddels zijn we zo’n vijfentwintig paasfeesten verder. Het is hem niet gelukt…

‘Bert jongen,’ ratelde hij met een zwaar Amsterdams accent, ‘je kunt net zo goed geloven in een bosje gladiolen. De wens is de vader van de gedachte, wishful thinking. Je houdt jezelf voor de gek met dat geloof in God. Wanneer je maar sterk genoeg gelooft in die God van jou, dan wordt Hij vanzelf voor jou de waarheid, jouw waarheid. Voel je hem? De kracht van het positieve denken. De waarheid is relatief!’ Triomfantelijk keek hij me aan.
Ik zweeg…
Om zijn betoog kracht bij te zetten vouwde hij zijn knuisten inéén en deed alsof hij een bosje bloemen vast hield. ‘Je kunt net zo goed geloven in dit bosje gladiolen. Wanneer jij gelooft dat die gladiolen jou geluk geven, beschermen en bewaren voor wat voor kwaad dan ook, dan zul je naar verloop van tijd gaan veronderstellen -gaan geloven- dat het allemaal nog wáár is ook. Echt Bert, het is allemaal psychologisch te verklaren. God bestaat niet en Jezus evenmin. Hij bestaat alleen in jouw hoofd.
Maandenlang ben ik met deze sympathieke Amsterdammer opgetrokken, maar zijn argumenten verpakt in zijn vermakelijke en knappe retoriek, konden mij niet overtuigen.

Ik wéét namelijk dat God er is! Niemand praat dat uit mijn hoofd. Het punt is namelijk dat God zich alléén laat zien aan die mensen die in Hem geloven, die voor Hem willen buigen. Voor anderen blijft Hij onzichtbaar, verborgen. Ik wéét, mérk en vóel dat God er is. Dat heeft niets te maken met eigenwijsheid of de kracht van mijn denken of met psychologisch verklaarbare verschijnselen. Het geloof in God rust namelijk niet op geloofservaringen, of op gevoel, maar berust op het objectieve historische feit dat Jezus gestorven is voor mijn zonden en na drie dagen weer is opgestaan uit de dood! Jezus lééft!
God laat zich ‘zien’ aan mensen die geloven in zijn Zoon.
Ook aan Amsterdammers…


Bert Streuper.