Tekstversie

U bevindt zich hier:

Geloofsopbouw

Streuper&Streuper

Prikkels

Discussie

Zoeken naar:

Algemeen:

Startpagina

Oppoetsen

Bert Streuper

Met een paar vrienden ben ik naar een conferentie geweest. Daar was een spreker die zich - gedwongen door zijn afkomst - moest zien te redden met zijn moedertaal engels. Heel lastig - voor mij. Gelukkig hadden de organisatoren van de conferentie rekening gehouden met mensen zoals ik: er was een vertaler. Al snel bleek dat mijn vrienden de engelse taal beter beheersten dan ik. Bij verschillende opmerkingen van de spreker knikten zij begrijpend, of lachten zij uitbundig en sloegen zich van pret op hun knieën, nog voor de vertaler zijn werk had gedaan. Ze keken daarbij een paar keer in mijn richting met een gezicht dat zei: een goeie hè? Ik presteerde een lach. Morgen even aanmelden bij een taleninstituut, dacht ik toen. Tegelijkertijd baalde ik van mezelf. Waarom doe ik nou niet gewoon wie ik ben? Er zijn al veel te veel mensen die spelen wie ze eigenlijk zouden willen zijn. Miljoenen mensen lopen al op hun tenen om groter te willen lijken, intelligenter, knapper of rijker. Ontelbaar veel mensen poetsen zichzelf op voor hun vrienden, collega’s, de buurman of voor God.

Over oppoetsen gesproken. Er was eens een kunstenaar die opzoek was naar een artistiek uitziende zwerver die hij wilde portretteren. Na een lange zoektocht kwam hij zijn man tegen in Parijs. De kunstenaar gaf zijn adres waar hij logeerde en hij betaalde de dakloze tien procent vooruit. De volgende dag moest de zwerver zich melden bij het opgegeven adres. De zwerver was in zijn nopjes met het geld en kocht zich nog dezelfde dag een nieuwe jas, ging naar de kapper, huurde een hotel waar hij zich liet zakken in een bad warm water. De volgende morgen stond hij - als door een ringetje gehaald - voor de deur van de kunstenaar. Deze deed open en keek vragend naar de man. De zwerver zei; ‘ik ben de man die u wilde portretteren.’ Teleurgesteld sloot de kunstschilder de deur met de woorden: ‘zo heb ik niets aan je.’

Weet je wat ik zo mooi vind van Jezus? Je mag gewoon jezelf bij Hem zijn. Je hoeft jezelf niet op te poetsen en je best te doen in de hoop dat Hij je dan wel zal accepteren. Komen zoals je bent is zelfs een absolute noodzaak.
Anders heeft Hij niets aan je...