Tekstversie

U bevindt zich hier:

Geloofsopbouw

Streuper&Streuper

Prikkels

Discussie

Zoeken naar:

Algemeen:

Startpagina

Navertellen
Simon Streuper

Wij hebben het gehoord, wij weten het,
onze ouders hebben het ons verteld.
Wij willen het onze kinderen niet onthouden,
wij zullen aan het komend geslacht vertellen
van de roemrijke, krachtige daden van de HEER,
van de wonderen die hij heeft gedaan.

Psam 78:3,4.


Ik vind het best hoor, heel goed zelfs, dat je je kinderen voorleest uit de Bijbel. Blijf dat vooral doen. Onze 5 kinderen zijn er dagelijks mee grootgebracht. Maar navertellen is heel iets anders dan voorlezen. Navertellen is de roemrijke, krachtige daden van de Heer en van de wonderen die Hij gedaan heeft (uit eigen ervaring) n a v e r t e l l e n. Zulke verhalen gaan nooit vervelen. Zulke verhalen haal je niet uit de Bijbel of kinderbijbel, maar uit de schat van de eigen ervaringen; uit je dagelijkse wandel met God. Dat zet pas zoden aan de dijk!

Tientallen keren heb ik ze gehoord uit de mond van mijn grootouders en moeder. Wanneer moeder bij ons logeerde en de kinderen naar bed waren, zaten wij rondom de haard en nam zij plaats op haar ‘praatstoel’. Er borrelde dan een eindeloze zee van herinneringen naar boven en begon zij de wonderen te verhalen die de Heer heeft bewerkt in haar moeilijke strijd om het bestaan als weduwe. Wanneer zij weer vertrokken was, merkte je dat je veel slaap tekort was geschoten, want de verhalen kabbelden altijd door tot na middernacht. Voldoende tijd om te slapen schoot er bij in. Nu ik dit schrijf kruipt de heimwee nóg naar boven!

De ouders van mijn vader ( Eggo Streuper) hebben hem nooit iets over God kunnen meegeven, omdat zij Hem niet kenden, noch in hem geloofden. Maar de liefde van de Heer heeft hem getrokken door het evangelie en van hem een kind van God gemaakt. Hij had de Heer Jezus hartelijk lief, maar stierf toen hij 37 jaar oud was. Vrouw en drie kinderen achterlatend.

En nu is dan achterkleinzoon Ruben Streuper geboren. Het vijfde geslacht!
Op zich eigenlijk niets bijzonders. Zo gaat dat nu eenmaal bij haast elk ouderpaar. Maar in ons geval toch heel bijzonder.

Wij zijn buitengewoon rijk door God gezegend. Voor zover wij weten kennen alle nazaten van Eggo Streuper de Heer Jezus als hun Heiland en Heer.
God heeft ons al vijf generaties lang, ondanks onze vele zonden en tekortkomingen, Zijn onverdiende genade niet onthouden, maar die rijkelijk over ons uitgegoten. En daarom willen we doorgaan met het ‘navertellen’ van Gods machtige daden die Hij deed en doet.

Hieronder volgt een brief die de ouders van Ruben als 'Navertellers' aan hun jongste spruit schreven.

22 mei 2011

Lieve Ruben,

We kennen je nog niet zo lang. Ongeveer 2 weken.
Je huilt, spuugt, poept en plast en houdt dit gaande door steeds weer opnieuw te drinken. Ook midden in de nacht. Even slapen en dan begint het weer van voren af aan.
Papa doet zijn uiterste best om contact met jou te krijgen, maar je kijkt meestal langs me heen. Het enige initiatief naar contact van jouw kant, is het zoeken naar mijn tepel, waar toch niks uit komt….

Als je dit alles zo hoort, klinkt het misschien raar, maar ik en jou moeder houden nu al ongelooflijk veel van jou!!
We houden net zoveel van je broer David als van jou. Voordat jij er was, vroeg ik me wel eens af of ik de liefde die ik voor David had, moest gaan delen met een tweede kindje.

Dit is niet het geval! Op het moment dat jij op de buik van jou moeder werd gelegd en ik jou navelstreng doorknipte, ontsprong er een nieuwe bron van liefde voor jou!
Deze liefde ebt niet meer weg. Ik kan het op dit moment onmogelijk bewijzen, maar ik voel aan alles en weet zeker, dat mijn liefde voor jou onvoorwaardelijk is.

Ruben,
We genieten van jouw onderzoekende blikken en je in het niets graaiende handjes; je hoofdje dat alle kanten op zwenkt. Wanneer we naar jou kijken, genieten we enorm van wie je nu al bent.

Ik kom even in de verleiding om ook te noteren dat we genieten van je huilen, spugen, poepen en voeden midden in de nacht. Daarmee zou ik het echter teveel romantiseren. Maar in de hoopvolle verwachting naar de grote vent die je wordt, doen we ook dit met liefde.

Ruben, We hebben lang nagedacht over een naam voor jou. Ik wilde je graag een naam geven met een geweldige betekenis, eentje die je zou inspireren.

Een naam zoals je grote broer David. Wanneer David 12 jaar is, ga ik met hem aan tafel zitten om een inspirerend en gedenkwaardig gesprek te hebben over de betekenis van zijn naam.
Ik zal zeggen: “David…David betekend ‘Geliefde’!” Vervolgens zal ik op inspirerende wijze vertellen wat het inhoud om geliefd te zijn door God.

Betekenistechnisch had ik jou, Ruben, het liefst óók David genoemd. Na even nadenken leek dit toch wat praktische bezwaren met zich mee te brengen. Bovendien vinden wij Ruben gewoon een hele mooie naam!

Wanneer jij 12 bent, gaan we ook aan tafel zitten en zeg ik: “Ruben, Ruben betekent ‘Aanschouw een zoon’…”
Tja, niet heel inspirerend. Ik kan nog uitleggen dat ‘aanschouw’ niks te maken heeft met een openhaard. En ik kan misschien beginnen over hoe je weet dat je een zoon, oftewel een man bent. En wat het verschil met meisjes is…. Dit ga ik je echter niet vertellen tijdens dat gesprek. Ik ga jou hetzelfde vertellen als ik David verteld heb, namelijk dat je enorm geliefd bent! Niet alleen door ons, maar vooral door je Vader in de Hemel.
En dit wil ik je niet pas vertellen op je twaalfde. We willen dat dit duidelijk wordt in al ons samen zijn als gezin. Het is onze wens dat je dit zult ontdekken!

Ruben, wij beloven jou zo op te voeden, dat je de persoon kan worden zoals God jou bedoeld heeft. Dit willen we doen volgens Gods woord, de Bijbel. Wij zijn echter niet perfect en vragen Gods hulp en leiding hierbij.
Wij gaan ons uiterste best doen om jou alles te geven wat jij nodig hebt. Nee, we geven niet alles wat jij wilt, maar wat wij denken dat je nodig hebt. Liefde, waardering, een thuis waar jij je vrij voelt en waar je begrensd wordt. Zorg, rust, lol en gezelligheid. Een moeder om bij uit te huilen en een vader die je weer op pad stuurt.

Een hele dikke kus van je papa en mama
Vijfde generatie Streuper